Žurnalistika a AI: České univerzity zahájily spolupráci na tvorbě podpůrné umělé inteligence pro novináře

Výzkum a věda | |

Etika a žurnalistiky jsou pojmy, které spolu vždy úzce souvisely; když se k tomu nyní přidávají nové technologie v čele s AI, je na čem pracovat. A české univerzity nebudou jen přihlížet, jak popisuje tisková zpráva ČVUT.

Hned tři české vysoké školy budou spolupracovat na rozvoji umělé inteligence pro využití v žurnalistice: půjde o katedru žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK, katedru počítačů na Elektrotechnické fakultě ČVUT a katedru informatiky a výpočetní techniky na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity. Připojí se k nim navíc ještě odborníci z ČTK.

Automatické generování zpráv

Prvotním cílem spolupráce je vytvoření inteligentního systému s pokročilým uživatelským rozhraním, schopného generovat texty pro další zpravodajské využití. Nejdříve půjde o výstavbu funkčního algoritmu pro automatickou tvorbu zpravodajských textů, samozřejmě v českém jazyce. Výsledek by měl vypadat tak, že novinář vloží do systému vstupní parametry – téma a fakta – a systém zprávu vygeneruje.

V této první fázi sice bude text formálně správně, avšak velmi strojový, rozpoznatelně psaný počítačem. V dalším kroku se však neuronové sítě postarají o úpravu textu na takovou úroveň, která by ve výsledku měla být k nerozeznání od článků psaných skutečnými novináři.

Projekt propojí žurnalistiku s počítačovými vědami, jde o důležitý krok směrem k modernizaci celého povolání. Postupem času má dojít ke vzniku komplexního systému na ověřování, analýzu a tvorbu zpravodajského obsahu pomocí umělé inteligence. Idea je sama o sobě poutavá a novinářům může významně zjednodušit práci – nebo, v případě opravdu velkého úspěchu, je o ni dokonce připravit.

To je však poměrně nepravděpodobná vize budoucnosti: spíše nastane transformace žurnalistické práce; je možné, že novinář bude spíše analytikem a komentátorem, zatímco funkci typického zprávaře zvládne autonomně zastat umělá inteligence. Avšak to se pohybujeme ve vzdálenější budoucnosti a předvídat další vývoj není jednoduché.

Etika, etika, proč se nás tak mocně týká

Kromě čistě praktické stránky věci se budou vědci zabývat také novinářskou etikou v éře umělé inteligence, kupříkladu v souvislosti s konfliktem mezi rychlostí a přesností a změnou role novináře v prostředí podporovaném AI.

„Automatizace a umělá inteligence představují pro žurnalistiku obrovskou výzvu,“ uvádí v tiskové zprávě Václav Moravec z FSV UK, známý novinář a odborník na etickou stránku věci. „Jsem velice rád, že se na řešení této problematiky spojila ta nejlepší akademická a výzkumná pracoviště v republice.“

Během tvorby pokročilého generátoru textu bude probíhat terénní výzkum přímo v novinářských redakcích, zaměří se hlavně na definování proměny novinářské etiky při aplikování umělé inteligence do každodenní práce žurnalistů. Ověří se i to, jak rychle a přesně jsou psány texty dnes a jak by mohly být v budoucnu při využití metod a modelů umělé inteligence.

Součástí celého projektu má být dle doktora Luboše Krále z FEL ČVUT také automatizovaný systém na ověřování pravdivosti tvrzení na základě dostupných zdrojů; v přímém přenosu by kupříkladu mohl divák na obrazovce sledovat doplňující informace, samostatně strojově publikované k tomu, co ve studiu řekne politik nebo kdokoliv jiný.

Projekt vznikl v rámci 2. veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA Technologické agentury České republiky.

Články z rubriky

Odborníci z UC Berkeley budou učit MBA studenty na VŠE"

Nedostatek odborníků, kteří umí ve své profesi pracovat s daty a umělou inteligencí, je problém i v Česku. Vysoká škola ekonomická v Praze proto ve spolupráci s KPMG nebo Škoda Auto v září spouští první...

Rukavice pomáhají robotům naučit se držet objekty"

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu (MIT) zvládli pomocí rukavic vybavených senzory shromáždit obrovský soubor dat sloužících umělé inteligenci k poznávání předmětů pouze pomocí...

HPE kupuje výrobce superpočítačů Cray"

Legendární firma, která stvořila první superpočítač na světě a zároveň je zodpovědná za dodávání komponentů i do těch nejnovějších, má nápadníka.

Praha se má do pěti let stát evropským centrem umělé inteligence"

Iniciativa prg.ai, k jejímuž podpisu došlo během včerejška, je ambiciózní a pokud se vyplní, tak skvělá nejen pro Prahu, ale Českou republiku jako celek.

Nvidia vytváří robotického kuchyňského asistenta"

Nvidii se věnujeme docela často – kromě videoher a superpočítačů se věnuje také umělé inteligenci a robotice.