Žurnalistika a AI: České univerzity zahájily spolupráci na tvorbě podpůrné umělé inteligence pro novináře

Výzkum a věda | |

Etika a žurnalistiky jsou pojmy, které spolu vždy úzce souvisely; když se k tomu nyní přidávají nové technologie v čele s AI, je na čem pracovat. A české univerzity nebudou jen přihlížet, jak popisuje tisková zpráva ČVUT.

Hned tři české vysoké školy budou spolupracovat na rozvoji umělé inteligence pro využití v žurnalistice: půjde o katedru žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK, katedru počítačů na Elektrotechnické fakultě ČVUT a katedru informatiky a výpočetní techniky na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity. Připojí se k nim navíc ještě odborníci z ČTK.

Automatické generování zpráv

Prvotním cílem spolupráce je vytvoření inteligentního systému s pokročilým uživatelským rozhraním, schopného generovat texty pro další zpravodajské využití. Nejdříve půjde o výstavbu funkčního algoritmu pro automatickou tvorbu zpravodajských textů, samozřejmě v českém jazyce. Výsledek by měl vypadat tak, že novinář vloží do systému vstupní parametry – téma a fakta – a systém zprávu vygeneruje.

V této první fázi sice bude text formálně správně, avšak velmi strojový, rozpoznatelně psaný počítačem. V dalším kroku se však neuronové sítě postarají o úpravu textu na takovou úroveň, která by ve výsledku měla být k nerozeznání od článků psaných skutečnými novináři.

Projekt propojí žurnalistiku s počítačovými vědami, jde o důležitý krok směrem k modernizaci celého povolání. Postupem času má dojít ke vzniku komplexního systému na ověřování, analýzu a tvorbu zpravodajského obsahu pomocí umělé inteligence. Idea je sama o sobě poutavá a novinářům může významně zjednodušit práci – nebo, v případě opravdu velkého úspěchu, je o ni dokonce připravit.

To je však poměrně nepravděpodobná vize budoucnosti: spíše nastane transformace žurnalistické práce; je možné, že novinář bude spíše analytikem a komentátorem, zatímco funkci typického zprávaře zvládne autonomně zastat umělá inteligence. Avšak to se pohybujeme ve vzdálenější budoucnosti a předvídat další vývoj není jednoduché.

Etika, etika, proč se nás tak mocně týká

Kromě čistě praktické stránky věci se budou vědci zabývat také novinářskou etikou v éře umělé inteligence, kupříkladu v souvislosti s konfliktem mezi rychlostí a přesností a změnou role novináře v prostředí podporovaném AI.

„Automatizace a umělá inteligence představují pro žurnalistiku obrovskou výzvu,“ uvádí v tiskové zprávě Václav Moravec z FSV UK, známý novinář a odborník na etickou stránku věci. „Jsem velice rád, že se na řešení této problematiky spojila ta nejlepší akademická a výzkumná pracoviště v republice.“

Během tvorby pokročilého generátoru textu bude probíhat terénní výzkum přímo v novinářských redakcích, zaměří se hlavně na definování proměny novinářské etiky při aplikování umělé inteligence do každodenní práce žurnalistů. Ověří se i to, jak rychle a přesně jsou psány texty dnes a jak by mohly být v budoucnu při využití metod a modelů umělé inteligence.

Součástí celého projektu má být dle doktora Luboše Krále z FEL ČVUT také automatizovaný systém na ověřování pravdivosti tvrzení na základě dostupných zdrojů; v přímém přenosu by kupříkladu mohl divák na obrazovce sledovat doplňující informace, samostatně strojově publikované k tomu, co ve studiu řekne politik nebo kdokoliv jiný.

Projekt vznikl v rámci 2. veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA Technologické agentury České republiky.

Články z rubriky

Etické potíže AI se prohlubují, Google po týdnu rozpustil etickou komisi"

Podle informací amerického deníku Vox se po pouhém týdnu fungování Google rozhodl zrušit vlastní externí etickou komisi, která dohlížela na jeho fungování. To není dobrý signál.

Neuronové sítě selhaly ve středoškolském testu matematiky"

Britská společnost DeepMind, která se zaměřuje na vývoj umělé inteligence a v současnosti spadá pod doménu Alphabetu – tedy Googlu – sestavila dvě různé AI, která měly zvládnout vypočítat běžný...

IDC: AI v Evropě přechází z pilotních projektů do praktického využití"

Výdaje za systémy umělé inteligence v Evropě za rok 2019 dosáhnou 5,2 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o celých 49 %. Osvojení i investice do AI v Evropě vzrůstají velmi rychle a společnosti přechází...

Samořiditelná vozidla pomáhají v logistice těžařským společnostem"

Vozový park australské těžařské firmy Fortescue Metals Group najel od roku 2012, kdy pilotní projekt odstartoval, přes 24,7 milionů kilometrů.

AI systém dokáže zlepšit léčbu cukrovky a zefektivnit údržbu leteckých motorů"

Algoritmy umělé inteligence mají občas dosti zvláštní užití: obzvláště, pokud dokáží zlepšit situaci ve dvou zcela nesouvisejících oborech: detekci a léčbu cukrovky a údržbu či opravu leteckých motorů.