Žurnalistika a AI: České univerzity zahájily spolupráci na tvorbě podpůrné umělé inteligence pro novináře

Výzkum a věda | |

Etika a žurnalistiky jsou pojmy, které spolu vždy úzce souvisely; když se k tomu nyní přidávají nové technologie v čele s AI, je na čem pracovat. A české univerzity nebudou jen přihlížet, jak popisuje tisková zpráva ČVUT.

Hned tři české vysoké školy budou spolupracovat na rozvoji umělé inteligence pro využití v žurnalistice: půjde o katedru žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK, katedru počítačů na Elektrotechnické fakultě ČVUT a katedru informatiky a výpočetní techniky na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity. Připojí se k nim navíc ještě odborníci z ČTK.

Automatické generování zpráv

Prvotním cílem spolupráce je vytvoření inteligentního systému s pokročilým uživatelským rozhraním, schopného generovat texty pro další zpravodajské využití. Nejdříve půjde o výstavbu funkčního algoritmu pro automatickou tvorbu zpravodajských textů, samozřejmě v českém jazyce. Výsledek by měl vypadat tak, že novinář vloží do systému vstupní parametry – téma a fakta – a systém zprávu vygeneruje.

V této první fázi sice bude text formálně správně, avšak velmi strojový, rozpoznatelně psaný počítačem. V dalším kroku se však neuronové sítě postarají o úpravu textu na takovou úroveň, která by ve výsledku měla být k nerozeznání od článků psaných skutečnými novináři.

Projekt propojí žurnalistiku s počítačovými vědami, jde o důležitý krok směrem k modernizaci celého povolání. Postupem času má dojít ke vzniku komplexního systému na ověřování, analýzu a tvorbu zpravodajského obsahu pomocí umělé inteligence. Idea je sama o sobě poutavá a novinářům může významně zjednodušit práci – nebo, v případě opravdu velkého úspěchu, je o ni dokonce připravit.

To je však poměrně nepravděpodobná vize budoucnosti: spíše nastane transformace žurnalistické práce; je možné, že novinář bude spíše analytikem a komentátorem, zatímco funkci typického zprávaře zvládne autonomně zastat umělá inteligence. Avšak to se pohybujeme ve vzdálenější budoucnosti a předvídat další vývoj není jednoduché.

Etika, etika, proč se nás tak mocně týká

Kromě čistě praktické stránky věci se budou vědci zabývat také novinářskou etikou v éře umělé inteligence, kupříkladu v souvislosti s konfliktem mezi rychlostí a přesností a změnou role novináře v prostředí podporovaném AI.

„Automatizace a umělá inteligence představují pro žurnalistiku obrovskou výzvu,“ uvádí v tiskové zprávě Václav Moravec z FSV UK, známý novinář a odborník na etickou stránku věci. „Jsem velice rád, že se na řešení této problematiky spojila ta nejlepší akademická a výzkumná pracoviště v republice.“

Během tvorby pokročilého generátoru textu bude probíhat terénní výzkum přímo v novinářských redakcích, zaměří se hlavně na definování proměny novinářské etiky při aplikování umělé inteligence do každodenní práce žurnalistů. Ověří se i to, jak rychle a přesně jsou psány texty dnes a jak by mohly být v budoucnu při využití metod a modelů umělé inteligence.

Součástí celého projektu má být dle doktora Luboše Krále z FEL ČVUT také automatizovaný systém na ověřování pravdivosti tvrzení na základě dostupných zdrojů; v přímém přenosu by kupříkladu mohl divák na obrazovce sledovat doplňující informace, samostatně strojově publikované k tomu, co ve studiu řekne politik nebo kdokoliv jiný.

Projekt vznikl v rámci 2. veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA Technologické agentury České republiky.

Úvodní foto: © metamorworks - Adobe Stock

Články z rubriky

Potvrzeno, Nvidia kupuje britský Arm za 40 miliard dolarů"

Ačkoliv akvizice Armu znamená pro Nvidia především snazší vstup na pole mobilních procesorů, kde dosud nebyla příliš aktivní, pustí se také do stavby superpočítačů (s níž má Nvidia bohaté zkušenosti)...

Vývoj aplikací do lidského mozku"

Už dnes se začínají vyvíjet aplikace, které pomocí čipu mozek-počtač (brain-computer interface, BCI) pomáhají lidem s poškozením míchy a podobně znovu ovládat své končetiny.

Chatboti ve zdravotnictví? Integrace jde pomalu, chybí peníze i pracovníci"

Digitalizace zdravotnictví postupuje pomalu, bohužel v Česku je tento stav znásoben nedostatkem personálu i financí.

Umělá inteligence slibuje růst rostlin i v pouštních oblastech"

Klimatická změna silně ovlivňuje naši schopnost pěstovat potraviny. Řešením by mohly být počítačem kontrolované farmy.

Neuralink Elona Muska chce léčit Parkinsona a Alzheimera pomocí BCI čipů"

Jeden z méně známých startupů extravagantního miliardáře a investora Elona Muska je Neuralink: Firma, která se zabývá BCI čipy.